Andra typer av festivaler

Festivaler med camping, festivaler med rock eller hiphop, listan kan göras oändligt lång. Det många festivaler har gemensamt är dock att dem spenderas oftast utomhus under sommaren och har en camping som folk kan sova på under festivalnätterna. Stämningen är härlig och man accepterar helt enkelt att man inte kan duscha på några dagar. Festivaler som går utanför ramarna finns det dock också många av. En festival kan man egentligen skapa själv av något man är intresserad av, oavsett om det är kulturellt eller om serietidningar.

Publik njuter av konsert

I södra Sverige hålls det exempelvis en Lundakarneval i Lund vart fjärde år som arrangeras av studenter. Karnevalen engagerar otroligt många människor med allt ifrån mat och dryck till olika uppträdanden. Kulturfestivaler med olika kabaréer eller olika sorters mat är inte heller ovanligt. För den som vill ge sig ut i världen och har ett intresse för opera har många länder som exempelvis Italien festivaler där man kan se opera öppet och njuta av den fantastiska musiken.

En annan ovanlig festival, eller festival utanför de givna ramarna, är exempelvis den årliga Pridefestivalen . Här hyllas alla människor som är homosexuella, bisexuella eller transsexuella och är stolta över att vara det. Festivalen sker i Stockholm och visar omvärlden hur öppna vi är i Sverige. Pridefestivalen började så tidigt som 1998 och har pågått varje år sedan dess. Stockholm höll också i Europride-festivalen 1998 och 2008, vilket är en stor ära att få hålla. Just nu pågår det en kampanj emot Ryssland som förbjuder människor att öppet visa att de är homosexuella. För att stödja kampanjen kan man till exempel gå in på Pridefestivalens hemsida och twittra till Ryssland om en inbjudan till Pridefestivalen i Stockholm.