Musik i flera former

Det finns flera olika sätt att hedra musiken, att njuta av toner och samtidigt få vara runt andra människor. Musik är internationellt, en global företeelse som kanske förändras från land till land men det finns fortfarande inte en enda människor som inte känner rytmen i musik.

konsert

Konsert

En konsert är ett sätt att föra samman en grupp människor som annars aldrig hade träffats. Det är en väldigt social upplevelse, folket runtikring kan göra nästan lika mycket för upplevelsen som artisterna själva. Det handlar inte bara om att man gillar en artist. När man går på en konsert vill man stötta artisten och hjälpa denne att fortsätta spela i framtiden. Man vill även träffa likasinnade. Det är roligt att gå på konsert och vara omgivna av fans lika hängivna som en själv. När konserten börjar känner man ett rus i kroppen, håret ställer sig upp i nacken och på armarna. De första tonerna får en att jubla och sedan finns ingenting annat under de nästa två timmarna. Det är helt enkelt ett fantastiskt sätt att spendera en kväll.

Musikaler

Man behöver inte stå upp för att gilla musik, man kan sitta bekvämt. Man behöver inte bli lerig eller fastna i en mosh pit, det finns nämligen andra former av musik att uppskatta. Musikaler är en berättelse satt till toner och kommer, precis som festivaler, i många former. Det finns musikaler som får dig att gråta, eller skratta, eller ger dig kalla kårar. När man vill åka på musikal är det, som festivaler, ju större desto bättre. Man kanske börjar med de lokala framträdande men sedan vill man bara ha mer.

En av de mest välkända platserna att se musikaler på är nog Broadway i New York. På den gatan har det funnits ett teaterdistrikt ända sedan 1850-talet, nuförtiden finns dock de flesta teatrar inte längst just Broadway, utan ligger i närheten på de korsande sidogatorna. Men man behöver inte resa över Atlanten för att kunna få uppleva en stor musikalstad, tar man sig bara till England så har man även en stor musikalscen i London och det är ganska vanligt att svenskar reser dit för att se musikaler.

Festival

Den klassiska festen i musikens tecken. Man tänker kanske på Woodstock 1969 som festivalens riktiga början. Festivalen som skulle ha varit i Woodstock, New York, men arrangerades på en mjölkbondes mark. Festivalen som skulle dra in max 200 000 personer som drog in över dubbla utan någon marknadsföring.  Nuförtiden sker det under lite säkrare och organiserade former. Hultsfred var länge en av Sveriges största, men sedan dess konkurs ser det ut som Sweden Rock är på god väg att ta kronan. Den sätts upp varje år i juni i samhället Norje som ligger i Blekinge och varar i tre eller fyra dagar.